Filmmakaren bakom den närmast magiska lilla berättelsen om Amelie från Montmartre heter Jean-Pierre Jeunet. Han är känd för sina säregna och moderna sagor. Amelie är en mycket speciell kvinna som bor i en liten hyreslägenhet i Paris och arbetar på ett närliggande café. Hennes liv är en smula tråkigt och monotont men en dag förändras allt.

Prinsessan Dianas död gör Amelie så upprörd att hon råkar tappa en flaska i golvet och detta leder till att hon finner en gammal ask. Asken råkar vara full av gamla barndomsminnen och Amelie beslutar sig för att hitta dess ägare. Hon lämnar tillbaka asken i största hemlighet och gläds åt glädjen den gav. Nu börjar hon skapa anonym lycka och glädje i de människors liv som finns i hennes närhet. Pappans trädgårdstomte får åka på ett jordenruntäventyr och skickar vykort till pappan från jordens alla hörn.

Alla karaktärerna i filmen är speciella och presenterar sig genom de personliga och hemliga manier som präglar deras liv. Exempelvis tycker Amelies mamma om att städa sin handväska på ett särskilt sätt. En dag råkar Amelie få syn på en ung man som tappar sin dagbok och hon bestämmer sig för att lämna tillbaka den. Hon blir förälskad och måste nu se till att de finner varandra.