När den första filmen om ”Ghostbusters” kom 1984 blev det startskottet på ett fenomen som drog som en löpeld genom mediavärlden. Resultatet blev såväl uppföljare som allsköns produkter i form av leksaker, spel och serietidningar. Filmerna är numera så omtalade att de nått kultstatus. De tillhör dessutom de mer snälla och barnvänliga formerna av skräckkomedigenren som kanske just därför gav upphov till en hel barngeneration som dansade loss till ledmotivet till filmen.

Handlingen kretsar kring tre uppfinnare och vetenskapsmän som tagit fram högteknologisk utrustning som kan fånga spöken. Detta spökjägargäng var från början akademiska forskare som ägnat sig åt paranormala experiment vid Columbia University i New York. Tyvärr fick de sparken när universitetet behövde spara pengar. Ray Stantz (Dan Aykroyd), Peter Venkman (Bill Murray) och Egon Spengler (Harold Ramis) beslutar sig då för att starta en egen spökliga i en gammal industrilokal som visar sig vara en före detta brandstation. Nu börjar ett fantastiskt komiskt och lite läskigt äventyr där ligan måste befria hemstaden New York från alla spöken som invaderar från höger till vänster.

1999 kom uppföljaren Ghostbusters II som i stort sett fortsätter i samma anda, men 2016 släpps en tredje film men denna gång med kvinnor i huvudrollerna som legendariska spökjägare med minst lika underhållande spökutdrivarteknik. Filmen mottogs med blandade känslor då Ghostbusters för de allra flesta fans är helig mark.

Det finns en hel del rekvisita och utrustning från originalfilmerna som har blivit otroligt populära och som på sitt eget sätt bidragit till skräckkomedigenrens attraktion. Exempelvis är spökjägarna klädda i sina karaktäristiska skyddsoveraller för att undvika att få spökenas splattiga ektoplasma på sig i närstrider. Med slemmiga slimevapen och protonpackade gevär ger sig de orädda jägarna efter spökena som i ärlighetens namn är ganska söta. Den högteknologiska utrustningen som gör det möjligt att hitta spökena även när de gömmer sig har de själva uppfunnit. Med sin energimätare och sitt spectroniska instrument kan de finna även de listigaste och bråkigaste spökena.

Det är många faktorer som sammantaget har bidragit till Ghostbusters dragningskraft och inte minst har ledmotivet blivit något som de flesta fortfarande känner igen. Attributen, logon, vapnen och inte att förglömma den coola spökjägarbilen Ecto-1 som i själva verket är en gammal ambulans av märket Cadillac. Kopior av bilen säljs dessutom fortfarande till fans som uppskattar att äga en egen liten bit av 80-talets superfenomen.

Paranormal aktivitet var något som intresserade såväl forskning som privata entusiaster när Ghostbusters skrevs och Dan Aykroyd var både upphovsman och huvudrollsinnehavare. Filmen driver med rädslan för spöken samtidigt som det görs på ett avväpnande och dråpligt sätt. Nyversionen med de kvinnliga huvudrollsinnehavaren sänder också ett trösterikt budskap om att vem som helst faktiskt kan bli en Ghostbuster. Det har aldrig varit någon tvekan om vem man ska ringa om man får syn på något konstigt i grannskapet. Who are you gonna call? Ghostbusters!