För den som verkligen uppskattar skräckkomedier som leker med verkliga fobier och förstorar upp dem till en riktigt skräckinjagande nivå är ”Big Ass Spider” från 2013 en riktig fullträff. Humorn smygs in via rappa repliker och samtidsreferenser samtidigt som hela filmen andas någon sorts underförstådd medvetenhet om att det hela faktiskt är ganska fånigt.

Greg Grunberg spelar insektsbekämparen Alex Mathis och när hela kalabaliken drar igång råkar han som av en tillfällighet befinna sig på rätt plats vid rätt tid. Mathis är nämligen på akuten i Los Angeles för att få behandling för ett spindelbett. Samtidigt som han får vård blir en obducent nere i källaren attackerad av en spindel som gömt sig inuti ett lik. Alex som sitter inne med rätt expertis bestämmer sig för att hjälpa till att få tag i spindeln. Han inser dock snart att den är långt ifrån normal. Inuti fläktsystemet upptäcker han bland annat att den väver ett högst intrikat och komplicerat nät.

Det hela visar sig mycket riktigt handla om ett experiment på regeringsnivå som gått fruktansvärt fel och spindeln är i själva verket en gigantisk utomjordisk spindel som rymt från en militärbas. Sanningen rullas upp när den amerikanska militären dyker upp på sjukhuset tillsammans med en forskare som förklarar att spindeln kommer att växa sig större och större i takt med att offertalet växer.

Man behöver inte vara särskilt begåvad för att förstå att spindeln naturligtvis blir helt enorm. Till slut är den ett spektakulärt monster som klättrar på skyskraporna och vräker itu både hus och bilar i jakt på fler offer. Tankarna går osökt till en rasande King Kong som ger sig på allt i sin väg. Hela staden står i lågor och katastrofen är ett faktum. Nu måste hjältarna rädda Los Angeles från den enorma utomjordiska arakniden som springer omkring på gatorna och tuggar på folk. Specialeffekterna är spektakulära och bjuder emellanåt på en hel del skratt.

Filmen är en perfekt blandning av skräck och komedi som balanseras upp med effektfull musik och ett genretypiskt lågbudgetutseende. Denna typ av film brukar locka en särskild sorts fans och för de som uppskattar jättelika monster, dreglande och frätande slime samt massor av vapen och skjutande är detta en gudagåva. Fansen får allt och lite till. Är man rädd för spindlar ska man kanske hoppa över svarta änkan från Mars.