Den amerikanske komikern Dave Chappelle har haft en märklig karriär där han åtnjöt stor succé i ung ålder och sedan försvann totalt, alldeles när han var på topp. Detta är ingen komiker för den som tycker om lite småtrevliga, romantiska kulfilmer; nej, här drivs det med allt det man egentligen inte får driva med och ingen gör det så bra som Chapelle. Nu är han tillbaka – och det med råge.

Den första karriären

För Chapelle själv var det ganska självklart att det var komedi han ville syssla med redan från början, och han fick sina första gigg på nattklubbar när han blott var 14 år gammal. Vid 20 års ålder hade han börjat få små filmroller, bland annat vid Eddie Murphys sida, och snart hade han sin alldeles egen TV-show. Han kallade den ”The Chappelle Show” och den mottogs med både stora tittarsiffror och hård kritik. Detta var komedi som amerikanerna kallar ”out there”, det vill säga där ingenting är heligt och det nästan känns pinsamt att man tycker att det är så fruktansvärt roligt.

Så vad är det som Dave Chapelle gör som fått honom att bli så omåttligt populär? Tittar man på showen idag är den till konceptet i princip enkel, där den ena sketchen följer den andra. Chapelle själv och skådespelarna är ofta iförda olika typer av Halloween-dräkter som vampyrer, hårdrockare, disco-divor och sexobjekt och ibland är de helt sig själva men allt framförs med stenansikten och med en underton av lätt ilska. Det handlar nämligen om rasism, fördomar, sexism och klichéer. Chapelle, som själv är svart, skojar med vita människors förutfattade meningar om svarta, och svartas om vita men slutsatsen är nästan alltid att de är sanna! Och det är just det som gör honom så genialisk.

Vid ett tillfälle lyckades han till och med få medlemmar av den infamösa, extremt högervridna och rasistiska organisationen Ku Klux Klan att skratta då han framförde en sketch om en blind ledare av organisationen som spyr hatpropaganda för att hetsa på gruppen utan att inse att han själv är svart. Andra klassiker i showen är när Eddie Murphys bror berättar om kända möten på 80-talet med diverse kändisar på nattklubbar, som Rick James och Prince, som är helt sanna men enormt absurt framförda av Chapelle och hans gäng.

Försvinnandet och comebacken

År 2004 lämnade Chapelle plötsligt sin extremt framgångsrika show, precis när man skulle börja spela in den tredje säsongen. Han stack till Sydafrika med motivationen att han inte pallade pressen och den hårda mediasystemet längre. Efter tio års tystnad är han nu tillbaka med en serie ståupp shower där han är roligare än någonsin. Nya hackkycklingar är Trump, sociala medier och politisk korrekthet där Chapelle i klassisk stil erkänner hur han själv tycker saker han inte borde tycka.