Filmserien ”Den Nakna Pistolen”

Den andra december 1988 hade den första filmen ”Den nakna pistolen” premiär, det var en film baserad på tv-komedin Police Squad!

Både Police Squad och filmserien har den geniale komikern Leslie Drebin som huvudrollsinnehavare. Till slut blev det tre filmer av den omåttligt populära serien. En av birollerna spelas av den omskrivne tidigare amerikanska fotbollshjälten O.J Simpson, som i filmerna spelar Nordberg.

Den Nakna Pistolen

En komedi från USA, som regisserades av David Zucker. Leslie Nielsen är kommissarien Frank Drebin, som löser brott och hamnar jämt i blåsväder utan att själv märka något alls. Som motskådespelerska har Leslie, Priscilla Ann Presley, som spelar Jane Spencer, hon var tidigare var gift med Elvis Presley och har dottern Lisa Marie Presley. Hon har också medverkat i tv-serierna Dallas och Melrose Place.

Frank Drebin och Jane Spencer hamnar i ett fantastiskt äventyr där Janes chef är den stora boven.

Den Nakna Pistolen 2 1/2 – Doften av rädsla

Återigen handlar filmen om Frand Drebin, som på något sätt alltid lyckas lösa sina fall, trots att han egentligen aldrig vet hur eller vad han håller på med. Även i uppföljaren spelas hans ena partner den otursförföljde polisen Nordberg och polischefen Ed (spelas av George Kennedy).

George Kennedy har en imponerande reportiar av filmer och har varit med i filmerna som heter Airport också George var med i Dallas. Dessutom vann han en Oscar för sin roll i Cool Hand Luke.

Nakna pistolen 33⅓: Den slutgiltiga förolämpningen

Denna film hade premiär 19 mars 1994, samma år som Sverige grävde guld i USA, som blev ett brons. I den sista och tredje filmen av Nakna Pistolen som vanligt kretsar kring poliskommissarien Frank Drebin, men nu behöver han inte fylla i enkäter och rapporter i och med att han har gått i pension.

Ett fall blir för svårt, så hans tidigare poliskollegor Ed och Nordberg behöver hans hjälp och detta trots att Frank Drebin alltid varit klumpig och egentligen inte förstått någonting. Nu behövs han igen i jakten på den farlige terroristen Rocco. Den stora Oscarsgalan är bombhotat och givetvis så får dom en räddande hand av polisen med Frank Drebin i spetsen.

Lite speciellt är det när själva scenerna på Oscarsgalan spelas in, där dom flesta i publiken är stjärnor som spelar sig själva. Några som syns är Vanna White, Pia Zadora, Raquel Welch, James Earl Jones och ”Weird Al” Yankovic.

”Weird Al” Yankovic förekommer också i dom två första Nakna Pistolen filmerna. I Den Nakna Pistolen som sig själv och i Den Nakna Pistolen 2 1/2 som en misshandlare på stationen.

Lättsinnig humor

Om du gillar låg eller lättsinnig humor så är trilogin med Nakna Pistolen filmerna perfekta för dig, du kommer gapskratta många gånger. Verkligen en filmskatt som är värd att undersöka.