”Måndag hela veckan” från 1993 är ett exempel på en gammal klassisk romantisk komedi från 1993 med Andie MacDowell och Bill Murray i huvudrollerna. Denna film är en riktigt pärla då den till en början får tittaren att känna sig så bekväm att man riskerar att missa det fantastiska budskapet. Det finns många anledningar till att Groundhog Day som den kallas i originaltiteln har blivit populär. Framförallt har filmen fått och förtjänat sin kultstatus därför att den har satt ord på en familjär känsla som helt enkelt bäst beskrivs med frasen måndag hela veckan.

Murray spelar väderpresentatören Phil som är en riktigt skitstövel. Han är både sarkastisk och egenkär med sitt eget bästa för ögonen. Han har inte tid eller lust att engagera sig nämnvärt i någonting. När han måste göra ett reportage från den lilla staden Punxsutawney och stadsfesten Groundhog Day vill han bara bli klar fortast möjligast och lämna staden. Till sin hjälp har han bland annat producenten Rita (Andie MacDowell) som han är allt annat än schysst mot. Universum vill dock annorlunda och en snöstorm gör att han måste stanna i staden. Snart märker han att han vaknar och upplever samma måndag om och om och om igen.

Phil börjar så småningom att lära sig något om sig själv och huvudpersonen går igenom helvetets alla kval innan han ser ljuset och filmen blir ett budskap för hur det är att vara människa. Det spelar ingen roll vad man gör, det blir morgon ändå och oavsett om det är måndag hela veckan eller inte kan man bara göra sitt bästa och försöka vara den bästa versionen av sig själv. Plötsligt börjar Phil se Rita för den hon är. Poängen är inte att han har blivit förälskad utan att han har lärt sig att se godheten under ytan.