Filmen ”Red” från 2010 är en förkortning för Retired Extremely Dangerous och här ligger filmens kärna. Redan i titeln kan man spåra actionkomedins budskap. En film om gamla pensionerade agenter måste vara hur kul som helst och kul blir det. I huvudrollerna finns flera tunga namn som Bruce Willis, John Malkovich, Morgan Freeman, Helen Mirren och Marie-Louise Parker.

Bruce Willis spelar den fördetta CIA agenten Frank Moses som lever ett lugnt och stillsamt liv i Cleveland. Han spenderar bland annat sin tid med prata med tjänstemannen Sarah (Marie-Louise Parker) på pensionsenheten. När han blir utsatt för ett mordförsök måste han rädda Sarah eftersom hans telefon troligen avlyssnas. Moses samlar ihop sitt gamla team och skrider till verket.

Filmen är fullspäckad med både action och vapentokiga pensionärer som gärna ställer upp då de saknar spänningen från det förflutna. Det visar sig att Moses vet för mycket om sin gamla arbetsgivare och som extra pensionsbonus har de beslutat sig för att eliminera honom.

Moses och hans gamla gäng tänker dock inte ge sig i första taget och de är minst lika mordlystna och sugna på en riktigt fight som de var när de var aktiva agenter. Den ena salvan efter den andra avfyras i denna actionkomedi och det är en härlig blandning av både skott och skratt. En gång i tiden var de alla några av landets bästa agenter, men nu är de efterlysta och åker de fast får de betala med sina liv. Nu gäller det att uppbåda all gammal list och erfarenhet för att komma undan samtidigt som de riktiga skurkarna ska få lära sig en välbehövlig läxa.

Det finns gott om coola scener och Helen Mirren uppklädd i klänning avfyrandes ett stort maskingevär är definitivt en av dem. Hur CIA kunde missa all topphemlig information om de före detta anställdas lönnmördarkunskaper är filmens verkliga mysterium.