Den gamla klassikern ”Rush Hour” från 1998 är ett bra exempel på en actionkomedi som förenar fartfyllda kampscener med humor och rappa repliker. Huvudrollerna spelas passande nog av Jackie Chan och Chris Tucker där den förstnämnde levererar action och den sistnämnde står för komedin. Filmen fick ganska snabbt två uppföljare i Rush Hour 2 och Rush Hour 3. Filmerna blev väldigt populära bland fansen och framgångsreceptet beror nog på den speciella blandningen av humor, action och kampsport och de båda skådespelarna säger sig vara redo för Rush Hour 4.

Det finns en mängd olika anledningar till varför människor fascineras av fartfyllda actionfilmer men en del av sanningen ligger nog i att det liksom skräckfilm aktiverar hjärnan och ger kroppens celler en rejäl adrenalinkick. Att man dessutom kan kastas in i spännande thrillers från tryggheten i den sköna tv-soffan gör det möjligt att bearbeta såväl primitiva rädslor som verkliga utan risk för vare sig liv eller hälsa.

Humordelen i genren actionkomedi gör allvaret och spänningen mer hanterbar och fungerar som en ventil. Det nervösa skrattet som är knutet till rädsla och osäkerhet ligger i själva verket inte så långt ifrån skrattet som har med skämt och humor att göra. I actionkomedin utmanar man nämligen ödet. Att skämta om katastrofer, döden, lönnmördare, fattigdom och katastrofer blir ett sätt att hantera den mänskliga ångesten och humorn är medicinen som hjälper till att hålla rädslorna borta.

Handlingen i Rush Hour kretsar polisen Lee (Jackie Chan) som har kommit till New York för att undersöka en kidnappning. FBI ser till att han får hjälp av kriminalaren James Carter (Chris Tucker). De beslutar sig att samarbeta med fallet eftersom de ändå måste stå ut med varandra.