Filmskapare och regissörer är väl medvetna om att humor och skräck skapar en alldeles särskild form av underhållning och en unik möjlighet att kunna skratta bort och omedvetet bearbeta obehagskänslor av olika slag. Skräckkomedin leker med gränser och att överskrida dem. Framför allt är det särskilt tacksamt att på ett dråpligt sätt bryta mot politisk korrekthet och skämta med rådande normer och känsliga tabun.

Inom skräckkomedigenren kan man således förvänta sig att karaktärer i synbart livshotande omständigheter levererar ett opassande skämt. Riktigt skrämmande scener kombineras gärna med överdriven komik vilket i sig skapar en naturlig ventil där människor kan skratta åt det rent komiska i den mänskliga lotten. Denna består alltid av vetskapen om den egna mortaliteten och den väntande ändstationen. Kanske är riktig komik som allra bäst när den samsas med något riktigt allvarligt som alla är väl medvetna om.

2004 släpptes den brittiska skräckkomedin ”Shaun of The Dead” med Simon Pegg och Nick Frost i huvudrollerna. Shaun lever ett monotont och ganska trist liv i London där han går till jobbet varje dag och spelar tv-spel när han kommer hem. Han är själv rätt nöjd med det, men det visar sig dock att flickvännen har fått nog och han blir dumpad. När Shaun planerar hur han ska vinna henne tillbaka inträffar en blodig zombiekatastrof men det märker han inte. Komiken mitt i blodbadet som pågår runt omkring honom är slående. När han väl inse vad som händer börjar en komisk kamp för överlevnad.