I en brittisk sketch på 80-talet säljer en musikproducent sin mors hemliga sopprecept till djävulen, spelad av Jennifer Saunders, i utbyte mot en hitlåt på topplistorna. Succén är enorm, mannen njuter av sina framgångar, men så småningom hamnar han i helvetet. Här håller Saunders en middagsbjudning och runt bordet sitter infamösa historiska personer som Hitler, Marie Antoinette och Sid Vicious men också producentens pappa. ”Hur kan det komma sig?” utbrister han frågande till djävulen, som tittar på honom som om han vore totalt enfaldig och svarar ”Men darling, han var ju tandläkare!”.

Det som gör just den här sketchen rolig är att många människor lider av tandläkarskräck och tanken att alla tandläkare förtjänar att brinna i helvetet blir en slags komisk hämnd. Sanningen är dock att vi i moderna tider skall tacka våra gudar för att det finns professionell specialisttandvård då man idag slipper värk och problem som förr i tiden kunde orsaka hemskt lidande. Skräcken ligger dock kvar och gnager hos många, och det finns

hjälp mot tandvårdsfobi och oro, bland annat genom avslappningsmetoder och hjälp från tandläkarna själva.

En kul karikatyr

Karikatyren av den läskiga tandläkaren är trots allt ett populärt motiv i många filmer och komedisketcher, och den redan nämnda heter Demonella av den brittiska komedigruppen Comic Strip, som gärna drev med alla möjliga människotyper och samhällsfenomen. En annan klassiker när det kommer till tandläkarkomedi är filmatiseringen av Roald Dahls

Charlie och chokladfabriken med Johnny Depp i huvudrollen där dennes elaka pappa är tandläkare och självfallet är spelad av Dracularnas Dracula, Christopher Lee.

Även skandinaviska komiker har haft kul åt tandläkarkomedin och ett av de kändaste exemplen är

Rolv Wesenlund, bäst känd för sin rollfigur Fleksnes, som i sin sketch ”Hos Tandläkaren” spelar en knäpp tandläkare som är en total besserwisser. Genom att hota sin patient med att borra utan bedövning får han denne att ge honom rätt åt allt han säger, inklusive att Volvo tillverkas i Italien och inte i Sverige.

I den amerikanska komediserien ”The Carol Burnett Show” framfördes en tandläkarsketch för femtio år sedan som gått till historien. Här spelas tandläkaren av Tim Conway och i det här fallet är han grön och nyutexaminerad. Eftersom han är så nervös misslyckas han med bedövningen av sin patient och lyckas förlama sig själv genom att bland annat injicera sig själv i armen och benet. Så får man heller inte glömma den virala YouTube klassikern där en liten pojke, filmad av sin pappa, är på väg hem från tandläkaren och då han fortfarande känner av effekterna av lustgasen ställer han filosofiska frågor som ”Är det här livet?”. Videon, ”David after Dentist” har setts av 136 miljoner tittare och Davids familj har tjänat en rejäl hacka på den. Så det finns sina fördelar med att gå till tandläkaren!