De flesta håller nog med om att ämnet kärlek är ett av livets absoluta höjdpunkter samtidigt som det kan vara både frustrerande och komplicerat att uppleva den olyckliga kärleken. Både män och kvinnor lägger ner en hel del tid på detta mysterium som bara kan förstås genom upplevelse och erfarenhet. Kanske är det därför som människor världen över älskar romantiska komedier eftersom genren ger möjlighet att bearbeta såväl den lyckliga som den olyckliga kärleken och igenkänningsfaktorn är stor.

Det finns dessutom vetenskapliga studier som visar att de som tittar ofta på romantiska komedier har en tendens att i större utsträckning bli mer moraliskt öppensinnade och mer känslomässigt tillgängliga som individer. Kanske är det heller ingen nyhet i det stora hela att det människor väljer att uppeva med sinnena också ger ett mer bestående intryck på ett djupare plan. Relationsexperterna är dock inte lika förtjusta i de romantiska komedierna då de faktiskt kan ge människor orealistiska förväntningar då de ofta porträtterar idealistiska förhållanden samt förenklar kärleken på ett sätt som inte stämmer överens med verkligheten.

Filmen ”The Holiday” från 2006 är ett ypperligt exempel på en mysig romantisk komedi där två unga kvinnor med kärleksproblem väljer att byta hem med varandra. Filmen utspelar sig under julhelgen då många människor drabbas extra av antingen närvaron eller frånvaron av den eftertraktade kärleken. Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law och Jack Black spelar huvudrollerna. De tre förstnämnda skådespelarna är vanligt förekommande i såväl drama som romantiska skildringar medan Jack Black är känd för att lyfta många komedier.

Kate Winslet spelar den hårt arbetande journalisten och hellylletjejen Iris Simpkins som i åratal har varit förälskad i kollegan på den engelska dagstidningen. När han förlovar sig samtidigt som han gärna vill ha ett förhållande vid sidan av befinner sig Iris i en livskris. I ett desperat försök att komma bort över julhelgen registerar hon sin pittoreska lilla stuga på en husbytarsajt. Samtidigt befinner sig Cameron Diaz karaktär Amanda Woods på andra sidan klotet i Los Angeles där hon pecis har upptäckt att hennes arbetsnarkomani har lett till att pojkvännen har passat på att vara otrogen med sin betydligt yngre sekreterare. Som av en slump svarar Amanda på Iris annons och de båda kvinnorna ger sig ut på en livsomvälvande resa när de bokstavligen byter liv och hem med varandra.

De båda kvinnorna upptäcker helt nya sidor av sig själva. När den rika och bortskämda Amanda kommer bort från arbetet och lyxlivet i Los Angeles kan hon äntligen slappna av och lära sig lyssna till sitt hjärta. För Iris del handlar det mer om att komma bort från ett skadligt och utsiktslöst förhållande där mannen ifråga vägrar släppa henne trots att han inte har något att erbjuda henne. Iris får leva ett lyxliv där hon för första gången kan koncentrera sig på att vara i stunden. Det dröjer inte länge förrän en karismatiska unga kvinnan har lockat till sig en man som behöver göra samma känslomässiga resa som hon. I slutändan finner båda kvinnorna den eftertraktade och svårfångade lyckan.